Artificiële Intelligentie (hierna: AI) is here to stay. Ook in de wereld van Experience Design. We zien steeds vaker dat klanten visuals meesturen in hun briefing die gegenereerd zijn door Midjourney of DALL·E: high-end, sfeervol, verleidelijk. Maar helaas vaak ook: onrealistisch. Niet passend bij het budget, niet uitvoerbaar binnen tijd en techniek en zelden in lijn met de merkidentiteit of huisstijl.

Toch geloven wij bij Boozed niet in “nee zeggen” tegen AI. We geloven juist dat AI veel kan toevoegen, mits je het op de juiste manier inzet. In dit artikel nemen we je mee in hoe wij als ontwerpers AI zien: niet als vervanging van creativiteit, maar als versneller, inspirator en sparringpartner.

Expectation vs. reality: de kloof

Wanneer klanten AI-gegenereerde beelden meesturen in een briefing, ontstaat er vaak al onbedoeld een verwachtingskloof. Deze visuals zijn sfeervol, conceptueel en spreken tot de verbeelding. Maar:

  • Ze houden geen rekening met technische beperkingen of veiligheidseisen.
  • Ze negeren het budget.
  • Ze zijn vaak niet uitvoerbaar met echte materialen en mensenhanden.
  • En niet onbelangrijk: ze zijn meestal niet in lijn met de visuele identiteit van het merk of event.

Het gevolg? Onze designers moeten “nee” verkopen. En dat is zonde, want de energie en inspiratie van zo’n eerste beeld kunnen wél gebruikt worden—mits we AI op een andere manier inzetten.

Zelf maken we ons ook schuldig aan deze verwachtingskloof! Voor het Duurzaamheidsplein op de EventSummit waren we weliswaar onze eigen klant, maar ook in marketinguitingen kon deze visual zorgen voor onrealistische verwachtingen.

Event Summit – Expectation
Event Summit – Reality

AI als assistent, niet als eindontwerper

Laten we het helder stellen: AI is (nog) geen vervanging van een ervaren designer of werkvoorbereider. Maar het is wél een tool die ons werk kan versterken. Denk aan:

  • Sfeer en stijl verkennen
    AI helpt om in de eerste fase moodboards te verrijken en verschillende sfeerwerelden te verkennen. Het geeft snel richting, zet creatieve denkrichtingen open en biedt houvast voor gesprekken.
  • Inspiratie buiten je bubbel
    Designers zoeken vaak binnen bekende paden. AI kan visuele suggesties doen die buiten de geijkte stijl vallen en juist daardoor verrassende combinaties opleveren.
  • Schetsen in plaats van beloven
    Als we AI inzetten als schetstool, kunnen we veel sneller met een klant visueel sparren zonder direct een belofte te doen die we later moeten nuanceren.

Visuele brainstorms met het hele team
Moodboards of AI-beelden kunnen besproken worden met techniek, productie én klant, zodat ideeën sneller getoetst worden op haalbaarheid.

Moodboard gegenereerd door Dall-E

Wat AI (nog) niet kan: bouwen, testen, aanvoelen

Onze designers werken met SketchUp, Adobe Suite en technische software. Ze maken niet alleen sfeervolle visualisaties, maar ook bouwtekeningen, werktekeningen en productievoorbereiding. Ze weten waar het gewicht komt, hoe je iets vervoert, hoe lang het duurt om te bouwen en waar je veilig moet werken.

AI kan daar (nog) niet bij helpen. Sterker nog: veel AI-beelden zijn letterlijk fysiek onmogelijk. Denk aan zwevende objecten, materialen die niet bestaan of onlogische perspectieven.

Een AI-tool weet niet hoe je op een beursvloer met 8 uur opbouwtijd en 2 man personeel een theatrale entree bouwt die ook nog eens voldoet aan de brandveiligheidsnormen. Onze mensen wél.

Zwevende lampen en XXL wolken: verbluffend als inspiratie, maar niet doordacht in bouwtekeningen en materialen. 

Zo gebruiken wij AI op een slimme manier

Bij Boozed experimenteren we actief met AI als onderdeel van ons creatieve proces. Bijvoorbeeld:

  • We genereren AI-beelden om verschillende stijlrichtingen te testen in een vroege conceptfase.
  • We combineren AI-visuals met handgetekende schetsen of renderings in SketchUp om realistische scenario’s te maken.
  • We gebruiken AI als moodboardpartner, niet als eindresultaat.
  • We bespreken AI-beelden bewust met klanten om verwachtingen te managen en de vertaalslag naar de fysieke ruimte helder te houden.

Door AI slim in te zetten, houden we de regie in handen en zorgen we dat de creatieve droom ook echt gerealiseerd kan worden.

Zo hebben we inspiratie gehaald uit AI gegenereerde sfeerbeelden voor onze nieuwe B Corp productlijn: meubels gemaakt van kartonnenkokers die anders weggegooid zouden worden.

 

Tips voor klanten: zo werk je slim samen met een designer én AI

Als jij werkt aan een briefing of pitch en je wilt AI gebruiken als ondersteuning, dan zijn hier een paar tips:

  1. Gebruik AI voor sfeer, niet voor het eindbeeld.
    Denk aan kleuren, materialen, belichting en emotie. Laat het idee open.
  2. Wees duidelijk over je budget en randvoorwaarden.
    Een floating LED-installatie van 12 meter klinkt tof, maar niet als het budget €15.000 is.
  3. Deel je AI-beelden als startpunt, niet als vaststaand concept.
    Geef je designer de ruimte om er samen iets moois van te maken dat wél werkt.
  4. Vraag om feedback op uitvoerbaarheid.
    Onze designers denken niet alleen in mooie plaatjes, maar ook in slimme oplossingen.

 

De toekomst: AI als co-piloot in ontwerp

We zien AI niet als bedreiging, maar als kans. Het vraagt alleen een nieuwe manier van samenwerken: met elkaar en met de tools. Er komt straks wellicht een AI die automatisch een beursstand rendert, op schaal, met lichtplan, materiaallijst en doorloop-analyse. Maar ook dan blijft er één ding nodig: menselijke creativiteit, ervaring en fingerspitzengefühl.

Bij Boozed combineren we graag het beste van twee werelden: technologische vernieuwing én vakmanschap. Samen zorgen we ervoor dat de beleving niet alleen indrukwekkend is op beeld, maar ook in het echt.

Meer nieuwsberichten

Meer nieuws over Boozed en waar we allemaal mee bezig zijn? Bekijk het hieronder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!