Project Playground: The maze of Choices

Door: Elise
Datum: 12-11-2023

Meer Boozed news?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via de onderstaande button.

Inspirerend, prikkelend, gedurfd, speels… zo werd de editie van Project Playground in 2020 omschreven. Mooie woorden en een mooi streven voor de nieuwe editie op 29 augustus 2023! Niet om aandacht te vragen voor COVID-proof evenementen, maar voor nieuwe maatschappelijke uitdagingen die uit de pandemie voortvloeiden. Welke dat zijn en hoe we daar iets tofs van maakten? Lees het hieronder!

Project Playground 2.0: waarom?

Tijdens de 1e editie van Project Playground, tussen twee lockdowns door, wilden we laten zien wat er wél kon in de eventwereld. Niet alleen door maskers of plastic spatschermen in te zetten, maar door out-of-the-box te denken. Met bijvoorbeeld XL barren en uitserveren met hengels. Samen bedachten we de gekste, mooiste dingen en bereikten we ons doel: mensen weer in real life inspireren. Nu, 3 jaar later, worden we door de nasleep van COVID continu geconfronteerd met veranderingen. Globale uitdagingen én kansen waar de juiste beslissingen voor nodig zijn. Wij zagen 3 belangrijke thema’s waar we een verschil kunnen maken.

De 3 thema’s:

Kaleidoscope
Embracing diversity and inclusion. Er is behoefte aan inclusiviteit en diversiteit. Genieten van het mooie wat de wereld te bieden heeft: open minded, zonder vooroordelen.

Planet Playtime
Championing sustainability. De klimaatcrisis zet onverstoord door. We moeten nu duurzame keuzes maken, groot en klein, voor het te laat is.

Fantastic Unknown
Highlighting technology and innovation. De snelle ontwikkeling voor technologie brengt zowel potentie als angst. Hoe zetten we dit in als aanvulling op onze menselijke skills?

The Maze of 23 choices

De evenementenindustrie kan een invloedrijke factor zijn binnen deze thema’s. Door mensen onder te dompelen in een inspirerende omgeving, creëren we een onuitwisbare ervaring die mensen kan transformeren. Dat deden we met onze partners in Project Playground: we boden onze gasten een unieke ervaring van de challenges of the past, the questions of today… and the choices for tomorrow!

De uitvoering
Enorme maatschappelijke dilemma’s… hoe maak je die tastbaar in een creatief event? Laat dat nou een uitdaging zijn waar wij ontzettend van genieten. Brainstormen, tekenen, rekenen en bouwen… zo kwamen we tot het volgende programma.

Het programma:
14:30 – 15:15 – Ready to play? Arrival and entry
14:30 – 15:45 – Discover the Maze of choices
15:15 – 16:00 – The Gathering
16:00 – 18:00 – Learn by Playing, inspirational sessions
18:00 – 20:00 – The Playground, bites, drinks and entertainment

Grote vraagstukken opgeknipt in kleine ervaringen…

In verschillende fases van Project Playground werden de gasten geconfronteerd met de thema’s, via keuzes die zij zelf maakten. Een kaart trekken, een deur openen, je intuïtie volgen… Het bracht hen bij steeds een nieuwe ervaring. Catering, acts, styling en audiovisuele elementen kwamen samen in meer 30 creaties. We lichten er graag een aantal toe!

Be a Lady
De krachtige film ‘Be a Lady They Said’, in opdracht van Girls Girls Girls Magazine, speelde af in dit kleine doolhof. Dagelijks worden vrouwen geconfronteerd met verwachtingen, kritiek, aannames en regels: niets is goed. Of je nu de vrouw bent die hier dagelijks mee te maken heeft of de man die misschien deze cultuur in stand houdt… Door de krachtige woorden van Cynthia Nixon in combinatie met de vele spiegels in het doolhof, gingen de gasten de confrontatie met zichzelf aan. Benieuwd? Bekijk de video hier.

All my favorite colours
It’s all so fluffy! Vergeet de wereld en kom even tot jezelf. Knuffel de wand, kam de muren, geef water aan de fluffy planten. Deze setting was bijna therapeutisch te noemen en de gasten voelden zich herboren na het verlaten van de ruimte.

Boiling room: melting ice
In deze visuele vertaling van de opwarming van de aarde werden de gasten geconfronteerd met de klimaat crisis. Zowel de smeltende ijsblokken als de ‘spoken word artist’ roepen de vraag op; kunnen we het tij nog keren?

I see you
We worden steeds digitaler en nemen onze iPad, laptop en telefoon overal mee naartoe. Maar is dit wel goed? Worden we niet geleefd door deze ontwikkelingen? Wordt ons leven niet gevolgd door deze apparaten? Je denkt misschien dat je niets te verbergen hebt, maar is dat eigenlijk wel zo? De keerzijde van technologie werd levensecht in deze kippenvel-opwekkende ervaring.

Dirty Dishes
Koken met restjes eten… vies? Dat lijkt maar zo… We kunnen de afvalberg flink verkleinen door beter met voedsel om te gaan. Waste isn’t waste until we waste it! In deze ervaring werden gasten geconfronteerd met ons negatieve beeld over restanten eten: de heerlijke desserts kwamen als afval over de toonbank van de vieze spoelkeuken.

Onderdompelen in een omgeving? Zo doe je dat!

Maskers
Door elke gast te voorzien van een abstract masker, werden zij anoniem en neutraal. Vrij om te spelen en ontdekken, los van bekenden om veilig mee op te trekken.

Verdwalen
Een wirwar aan unieke ruimtes in de Sugar Factory en steeds nieuwe keuzes die gemaakt moesten worden, zorgden voor een overspoeling van nieuwe indrukken.

Sensory overload
Voelen, proeven, ruiken, zien… Alle zintuigen werden geprikkeld en de gasten werden aangespoord om actief mee te doen.

Tussenstop: bijpraten en borrelen

Na een tijd rondgedwaald te hebben en aangewezen te zijn op hun eigen nieuwsgierigheid, mochten de gasten
hun maskers afzetten. Tijdens The Gathering praatten de gasten na over hun ervaringen. Niemand heeft hetzelfde pad bewandeld door de maze, dus dat gaf voldoende gesprekstof en inspiratie voor de evenementenbranche! En wellicht een beetje FOMO voor de dingen die de gasten gemist hebben.

The Gathering: een dystopische borrel
Een laagdrempelige overgang uit de Maze, want… de gasten moesten nog steeds alles zelf doen! In een dystopische toekomst vervangt techniek de taken van mensen, zo ook op een borrel. De DJ Booth draait automatisch, de sushiband serveert het eten en de robots ruimen het op.

Inspiratiesessies met spraakmakende sprekers
Na een wirwar van ervaringen en een kort moment om het te laten bezinken, volgde
tekst en uitleg. En wel in de vorm van bekende sprekers als Jan Trendman, Mama Queen en Katja Gruijters. Zij inspireerden de gasten over de verschillende thema’s en gaven nieuwe inzichten uit hun vakgebied. Zo vertelde Mama Queen (toepasselijk bij de Barbie Bar) over haar unieke leven en deelde Katja Gruijters kennis over de toekomst van (duurzaam) Food Design.

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Tim van Etten en Floris Heuer.

Meer foto’s van Project Playground bewonderen? Check dan deze website.